Cum este recuperarea dupa cezariana

Cum este recuperarea dupa cezariana

Ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista, de obicei, un anumit grad de durere si disconfort dupa o cezariana. Perioada de recuperare este, de asemenea, un pic mai lunga decat pentru nasterile naturale. Femeile care au facut cezariana de obicei stau in spital timp de aproximativ 3 sau 4 zile.

Imediat dupa aceea, puteti simti mancarime, senzatie de greata si durere - toate acestea sunt reactii normale la anestezie si chirurgie. Daca a fost nevoie de o anestezie generala pentru o cezariana de urgenta, te poti simti confuza, speriata, alarmata sau chiar trista. Doctorul dvs. va poate oferi calmante pentru a usura orice disconfort sau durere.

In primele cateva zile si chiar saptamani, s-ar putea sa:

  • va simtiti obosita
  • aveti dureri in jurul inciziei (medicul poate prescrie medicamente sau poate recomanda calmante de reducere a durerii care pot fi luate in siguranta daca alaptati)
  • sa fiti constipata si sa aveti gaze
  • aveti dificultati in a va deplasa sau sa ridicati bebelusul

Miscari bruste precum tusitul, stranutatul sau rasul pot fi dureroase. Va trebui sa evitati sa conduceti sau sa ridicati ceva greu, astfel incat sa nu puneti presiune inutila asupra operatiei.

Consultati-va cu medicul dumneavoastra despre momentul in care va puteti intoarce la activitatile dvs. normale (de obicei, dupa aproximativ 6-8 saptamani, cand uterul sa vindecat). Ca si in cazul unei nasteri naturale, nu trebuie sa faceti sex pana cand medicul dumneavoastra va va da un raspuns, de obicei aproximativ 6 saptamani dupa nastere.

Mersul cat mai rapid dupa operatie poate ajuta la usurarea unor dureri si disconfort. De asemenea, poate ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange si la pastrarea intestinelor in miscare. Dar nu va fortati prea tare - luati-o usor si lasati pe cineva sa va ajute, mai ales pe scari.

Cicatriciile de cezariana se estompeaza in timp. Ele vor deveni mai mici si vor avea culoarea naturale ale pielii in saptamanile si luni dupa nastere. Deoarece incizii se fac in zona abdominala inferioara, multe cicatrici de sarcina nu sunt nici macar observabile.

Din punct de vedere emotional, s-ar putea sa te simti putin dezamagit daca ai fi sperat la o nastere naturala sau ai trecut printr-un travaliu care sa incheiat cu o cezariana.

Amintiti-va ca o cezariana nu face ca nasterea bebelusului sa fie mai putin speciala. La urma urmei, ati trecut printr-o interventie chirurgicala majora pentru a da nastere copilului !

Comentarii

  • Acest articol nu are comentarii.

Lasa un comentariu