Dezvoltarea copilului 12-15 luni

Dezvoltarea copilului 12-15 luni

Dezvoltarea copilului la 12-15 luni are de obicei câteva lucruri în comun. Iata ce ar putea sa faca copilul dvs. si cum il puteti ajuta.

Comportament, joc si sentimente

Copilul tau este o persoana mica si ocupata. El îsi petrece o mare parte din timp facand diferite chestii. Ba va construi turnuri mici din cuburi de lemn, ba le va darama, sau va incepe sa mazgaleasca cu stiloul sau cu creionul.

Acesta este un moment important pentru copilul dumneavoastra din punct de vedere social si emotional.

Dupa 14 luni, copilul dvs. ar putea prezenta adesea semne de anxietate de separare. Dar va începe, de asemenea, sa arate empatie - de exemplu, ar putea parea trista sau poate fi suparat atunci când vede ca altcineva plânge. Empatia vizeaza întelegerea modului în care altii se simt si este o parte importanta a formarii relatiilor cu oamenii.

Comunicarea si vorbirea

La aceasta vârsta, dezvoltarea vorbirii copilului evolueaza. Balbaitul lui începe sa includa cuvinte reale. Copilul dvs. ar putea chiar sa zica obiecte familiare - de exemplu, o minge. Dar nu tocmai toate cuvintele - totusi va da din cap si va arata spre ce vrea sa spuna. Ar putea chiar sa indice oamenii si lucrurile pe care le stie când îl întrebati.

Mersul

Copilul ar putea sa stea în picioare fara sa aiba nevoie de ajutor din partea ta sau sa se sustina de mobilier în aceste luni si probabil va începe sa mearga singur. Pe masura ce se simte mai sigur, poate sa urce pe scari sau chiar pe mobilier.

Miscarea ajuta copilul sa-si dezvolte forta musculara pentru miscari mai complexe cum ar fi statul, mersul si alergatul. Daca sunteti în langa el în timp ce exploreaza, îl ajutati sa se simta în siguranta si îsi creste încrederea în sine.

Daca copilul dvs. nu merge inca pe cont propriu, încercati sa nu va faceti griji prea mult. Unii copii nu vor merge singuri pâna pe la 15-18 luni.

La aceasta vârsta, copilul dvs. ar putea face urmatoarele:

 • Sa imbratiseze.
 • Sa indice partile corpului sau o jucarie preferata când il intrebati.
 • Sa bea dintr-o ceasca.
 • Sa urmeze instructiuni simple – de exemplu cand ii spuneti “Da-mi te rog mie acea ceasca”.
 • Sa va ajute atunci cand il imbracati, adesea tinândus-i bratele sus cand ii puneti puloverul sau sa ridice piciorul cand il incaltati.
 • Sa tina un creion si, eventual sa mazgaleasca cu el dupa ce îi aratati cum.

Ajuta la dezvoltarea copilului la 12-15 luni

Iata câteva lucruri simple pe care le puteti face pentru a ajuta dezvoltarea copilului dumneavoastra la aceasta vârsta:

 • Oferiti copilului o multime de îmbratisari si sarutari: empatia si atentia pozitiva sunt bune pentru dezvoltarea emotionala a copilului dumneavoastra. Dar nu va asteptati ca copilul sa arate mereu empatie. Înca învata cum functioneaza emotiile si cum sa se înteleaga cu ceilalti.
 • Jocul este o modalitate importanta pentru copilul tau de a afla cum functioneaza lucrurile, fa-ti timp pentru a te juca atât în interior cât si în aer liber.
 • Discutati cu copilul despre ceea ce faceti. In acest fel il puteti ajuta sa isi dezvolte vorbirea.
 • Construiti abilitatile de vorbire si comunicare ale copilului prin ascultarea si vorbind cu la el. Puteti repeta ceea ce spune copilul - de exemplu, daca spune "mama", spui "mama". Acest lucru încurajeaza conversatia în ambele sensuri si, de asemenea, face ca copilul sa se simta apreciat si iubit.
 • Cititi împreuna cu copilul dvs.: puteti încuraja vorbirea si imaginatia copilului citind impreuna, povestind sau cantand. 
 • Încurajati miscarea: acest lucru ajuta copilul sa-si construiasca forta musculara, ceea ce este importanta pentru miscari mai complexe cum ar fi mersul pe jos si alergarea.

Comentarii

 • Acest articol nu are comentarii.

Lasa un comentariu