Dezvoltarea copilului 15 - 18 luni

Dezvoltarea copilului 15 - 18 luni

Comportament, joaca si sentimente

Copilul dvs. este curios si doreste sa se joace, sa experimenteze si sa exploreze.

Jocul este foarte important pentru copilul dvs. - este modul în care dezvolta gândirea, imaginatia si creativitatea. Copilul dvs. ar putea sa ii placa in special jocuri cum ar fi cautarea jucariilor ascunse sau aratarea catre parti ale corpului.

Când vine vorba despre emotii, copilul dvs. a dezvoltat atasamente puternice fata de oamenii pe care îi iubeste. Veti vedea ca bebelusul va ofera o multime de imbratisari si sarutari.

De asemenea va putea devein rusinos chiar jenat atunci când îsi da seama ca alti oameni se uita la el. Daca este separat de tine, ar putea fi suparat - anxietatea de separare este destul de normala la aceasta vârsta.

Vorbitul

Când vine vorba de dezvoltarea limbajului, copilul dvs. ar putea spune câteva cuvinte la 15 luni. Va învata tot mai multe cuvinte în lunile urmatoare si ar putea începe sa numeasca obiecte si actiuni.

Copilul dvs. începe sa isi înteleaga propriul nume si comenzi simple cum ar fi "Adu-o la mama". De asemeni cu siguranta intelege ce inseamna “al meu”.

Mersul

Copilul este posibil sa mearga deja fara ajutor. Daca nu, probabil ca va face primii pasi în urmatoarele luni. Daca copilul vostru merge de ceva timp, ar putea sa înceapa curând sa urce scarile sau pe mobilier.

Miscari cum ar fi mazgalitul cu creionul, rasfoirea paginilor intr-o carte, folosirea unei linguri, bautura dintr-o cana sau construirea unui turn din cuburi sunt mult mai usoare acum pentru copilul dvs.

 

La aceasta vârsta, copilul dvs. ar puteaface urmatoarele :

  • Sa is idea jos cateva din hainute
  • Sa se aseze pe un scaun mic sau chiar sa incerce pe un scaun normal
  • Sa aduca ceva din alta camera atunci cand ii cereti (ex. o jucarie)
  • Sa ridice obiecte foarte mici (ex. pietricele)

Ajuta la dezvoltarea copilului la 15-18 luni:

  • Fii acolo pentru copilul tau: înseamna mult pentru copilul tau daca esti în apropiere în timp ce se joaca si exploreaza. Daca sunteti în jurul lui, acest lucru ofera copilului dvs. încrederea de a explora lucruri noi pe cont propriu. Totodata îl poate ajuta sa fie independenta si încrezatoare în sine când este mai mare.
  • Încurajati jocul cu alti copii: jocul este o modalitate excelenta pentru copilul dvs. de a isi face prieteni si de a învata cum sa se comporte cu alti copii. 
  • Încurajati deprinderile de zi cu zi cum ar fi folosirea unei lingurite sau bautul dintr-o cana. Aceste abilitati implica atât miscari musculare, precum si abilitatea copilului dumneavoastra de a se gândi la ceea ce face.
  • Cititi împreuna cu copilul dvs.: puteti încuraja vorbirea si imaginatia copilului citind impreuna, povestind sau cantand. 
  • Încurajati miscarea: acest lucru ajuta copilul sa-si construiasca forta musculara, ceea ce este importanta pentru miscari mai complexe cum ar fi mersul pe jos si alergarea.

Comentarii

  • Acest articol nu are comentarii.

Lasa un comentariu